Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Πρόκριση δείχνει η προϊστορία με τον ΟΦΗ στο Κύπελλο

 



Έπειτα από τέσσερα περίπου χρόνια ο Ιστορικός αντιμετωπίζει ξανά τον ΟΦΗ στο Κύπελλο Ελλάδος και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο 2014, όταν είχαν συναντηθεί σε διπλά ματς για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκείνη ήταν η μοναδική φορά που αποκλείστηκε από την ομάδα του Ηρακλείου καθώς σε όλες τις προηγούμενες ο Πανιώνιος πήρε την πρόκριση. Συνολικά οι δυο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι στο κύπελλο πέντε φορές, πάντα σε φάση νοκ-άουτ, και οι προκρίσεις είναι 4-1 υπέρ του Πανιωνίου. Ας δούμε τι έγινε στο παρελθόν.


1953-54. Φάση των 16, 17/1/1954: ΟΦΗ-Πανιώνιος 1-2 (0-1), 8.000 θεατές.
Τα γκολ: Γιακουμάκης 62΄ - Κωνσταντινίδης 15΄, Τσολιάς/Σαπουντζόπουλος (μαζί) 63΄.
Η μεγάλη τότε κυανέρυθρη ομάδα, με τους δέκα διεθνείς ανδρών και ενόπλων [Πεντζαρόπουλο, Ν. Ζαρκάδη, Τσολιά, Θ. Σαραβάκο, Νεστορίδη, Μυλωνάκη, Σαπουντζόπουλο, Χρονόπουλο, Τσουχνικά, Σκορδίλη], είχε δημιουργήσει το δικό της θρύλο με τις επιτυχίες της [πρωταθλήτρια Αθήνας, φιναλίστ Κυπέλλου, περιοδείες στην Αφρική κλπ]. Στο Κύπελλο Ελλάδος είχε περάσει ήδη πέντε γύρους πετυχαίνοντας 19 γκολ, όταν κληρώθηκε με τον ΟΦΗ, στο Ηράκλειο, για τη φάση των 16.

εφ. ΕΘΝΟΣ, 18-1-1954


Στις 17/1/1954, οκτώ χιλιάδες φίλαθλοι κατέκλυσαν το γήπεδο της κρητικής ομάδας, για να δουν τον ιστορικό σύλλογο. Το σκληρό παιχνίδι των Κρητικών δυσκόλεψε τον Πανιώνιο, ο οποίος προηγήθηκε, ισοφαρίστηκε στα μέσα του β΄ ημιχρόνου αλλά απάντησε αμέσως με γκολ που πέτυχαν οι Τσολιάς και Σαπουντζόπουλος σπρώχνοντας μαζί την μπάλα στα δίχτυα σε μια παράξενη φάση.
Όμως, αυτό έμελε να είναι το τελευταίο ματς της ομάδας για το κύπελλο εκείνης της χρονιάς, παρά το ό,τι έφτασε ως τα ημιτελικά. Και τούτο διότι στον προημιτελικό με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, η ομάδα της Θεσσαλονίκης ζήτησε αναβολή που δεν έγινε δεκτή από την ΕΠΟ αλλά παρόλα αυτά δεν ήρθε στη Ν. Σμύρνη να αγωνιστεί και μηδενίστηκε. Στον ημιτελικό με τη Δόξα Δράμας συνέβη το αντίθετο. Ο Πανιώνιος δεν πήγε στη Δράμα να παίξει, διαμαρτυρόμενος για την αλλαγή της έδρας καθώς αρχικά είχε κληρωθεί γηπεδούχος. Έτσι αποκλείστηκε άδοξα χάνοντας την ευκαιρία να παίξει στον τελικό.

1966-67. Προημιτελικά, 25/6/1967: ΟΦΗ-Πανιώνιος 2-2 (2-1), παράταση, κλήρωση Πανιώνιος, 7.000 θεατές.
Τα γκολ: Καραγιαννόπουλος (αυτογκόλ) 14΄, Κιουσέντερλης 19΄ - Αθανασούλας 32΄ (πέν.), 57΄.
Έπαιξαν: Κουρκουβέλας, Νέγρης, Σκρέκης, Καραγιαννόπουλος, Καζαντζίδης, Κυριαζής, Χάιτας, Θ. Ιντζόγλου, Δέδες, Αθανασούλας, Κόλλιας.

εφ. ΕΘΝΟΣ, 26-6-1967

Τη σεζόν αυτή ο Πανιώνιος, με ένα μίγμα νέων και παλιών παικτών, τερμάτισε 6ος στο πρωτάθλημα ενώ στο κύπελλο κατάφερε να φτάσει ως τον τελικό. Είχε αρχίσει να χτίζεται η ομάδα που το 1971 έκανε το μπαμ σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Ο ΟΦΗ είχε μια πολύ δυνατή ομάδα, που πρωταγωνιστούσε στη Β΄ Εθνική. Διεκδίκησε τον τίτλο ως το τέλος και τερμάτισε μόλις τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή του Α΄ ομίλου. Ο αγώνας κυπέλλου διεξήχθη μετά το τέλος των πρωταθλημάτων, στις 25 Ιουνίου, και οι δυο ομάδες δεν είχαν άλλες υποχρεώσεις. Επιπλέον αποτελούσε μεγάλη ευκαιρία να φτάσουν ως τον τελικό, καθώς γνώριζαν ότι όποια προκρινόταν, στον ημιτελικό θα αντιμετώπιζε ως γηπεδούχος τον καταπονημένο Πανελευσινιακό, ο οποίος έδινε αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Α΄ Εθνική.

εφ. Αθλητική Φωνή, 26-6-1967

Μπροστά σε 7.000 θεατές, ο ΟΦΗ μπήκε ορμητικά και αιφνιδίασε τον Ιστορικό πετυχαίνοντας δυο γκολ στο πρώτο εικοσάλεπτο. Ο Πανιώνιος αντέδρασε, μείωσε με πέναλτι του Αθανασούλα και στο β΄ ημίχρονο ισοφάρισε. Ο ΟΦΗ συνέχισε να πιέζει και στο 75΄ κέρδισε πέναλτι, το οποίο χτύπησε ο σπουδαίος γκολτζής Πέτρος Βουζουνεράκης και έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Το ματς πήγε στην παράταση, όπου πάλι υπερείχε ο ΟΦΗ. Η ισοπαλία παρέμεινε και στην κλήρωση τυχερός ήταν ο Πανιώνιος. Στη συνέχεια ο Ιστορικός απέκλεισε την Ελευσίνα αλλά στον τελικό ηττήθηκε 1-0 από τον ΠΑΟ.

1973-74. Β΄ γύρος, 23/1/1974: Πανιώνιος – ΟΦΗ 2-0 (2-0).
Τα γκολ: Μαύρος 15΄, 31΄.
Έπαιξαν: Κάκαρης, Σκρέκης, Καλογερόπουλος, Παπασίκας, Χ. Ιντζόγλου, Εμβολιάδης, Χάιτας (70΄ Τσιρογιάννης), Θ. Ιντζόγλου, Βουρδαμής, Δέδες (Τσίκας), Μαύρος.

εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 24-1-1974

Σε μια μέτρια χρονιά που τερμάτισε στην 7η θέση, με προπονητή τον Νταν Γεωργιάδη, ο Ιστορικός απέκλεισε σχετικά εύκολα στο Β΄ γύρο τον ΟΦΗ, ο οποίος επίσης είχε μια μέτρια σεζόν στη Β΄ Εθνική (6ος στον Α΄ όμιλο). Και τα δύο γκολ πέτυχε ο Μαύρος στο α΄ ημίχρονο. Παραδόξως αυτά ήταν τα μοναδικά γκολ που πέτυχε ο σύλλογος στη διοργάνωση εκείνη τη χρονιά, αν και έφτασε ως τα προημιτελικά. Συγκεκριμένα, στον Α΄ γύρο είχε προκριθεί χωρίς αγώνα απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, στον Γ΄ γύρο (16 ομάδες) απέκλεισε τον Εθνικό στα πέναλτι έπειτα από ισόπαλο 0-0 και στον προημιτελικό ηττήθηκε 0-3 από τον Ολυμπιακό.

1990-91. Προημιτελικά (διπλά ματς):
13/3/1991, Πανιώνιος-ΟΦΗ 2-0. Τα γκολ: Μίχος 2.
20/3/1991, ΟΦΗ-Πανιώνιος: 2-0 (παρ., 2-3 πέν). Τα γκολ: Βέρα 2.
Το 1990-91 που βρέθηκαν ξανά αντίπαλοι στο κύπελλο, οι δυο ομάδες έπαιζαν στην Α΄ Εθνική. Αν και στο πρωτάθλημα είχαν μέτρια παρουσία (10ος ο Πανιώνιος, 8ος ο ΟΦΗ), στο κύπελλο είχαν κάνει εξαιρετική πορεία. Ο ΟΦΗ του Ευγένιου Γκέραρντ, που μεταξύ άλλων είχε αποκλείσει την ΑΕΚ, είχε μια φιλόδοξη ομάδα με έμπειρους παίκτες: Σηφάκης, Γκουλής, Τσινός, Βαμβακούλας, Μαρινάκης, Βέρα, Μπόντα κ.ά.
Ο Πανιώνιος, υπό τον Σέρβο Μόμτσιλο Βούκοτιτς, είχε αξιόμαχη ομάδα, αποτελούμενη κατά βάση από έμπειρους παίκτες (Θεολ. Παπαδόπουλος, Κουτρόπουλος, Καπουράνης, Καραβίδας, Μίχος, Μαύρος, Πέτρος Ξανθόπουλος, Βασιλάκος, Ζάκκας, Μαρσέλ Κόρας) και μερικούς ταλαντούχους νέους, ορισμένοι από τους οποίους έγραψαν ιστορία στο άθλημα  (Λαγωνικάκης, Βόκολος, Κοπιτσής, Μιρτσέκης, Τζανετής, Ιωάν. Παπουλίδης, Γρηγορίου, Μπερσεμί). Η ομάδα κοιτούσε στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο, είχε όνειρα για το κύπελλο και στους προηγούμενους γύρους είχε πετύχει 8 νίκες και 26 γκολ.
Στη Ν. Σμύρνη, με δύο γκολ του Μίχου, μπήκαν οι βάσεις για την πρόκριση αλλά στο Ηράκλειο ο ΟΦΗ, με δύο γκολ του Χιλιανού Βέρα, πλησίασε στην ανατροπή. Όμως, ο Θεολόγης Παπαδόπουλος είχε άλλη άποψη. Απέκρουσε τέσσερα πέναλτι! ένα στη διάρκεια του αγώνα και τρία στη διαδικασία των πέναλτι, χαρίζοντας την πρόκριση στον Ιστορικό.
Δυστυχώς, στον ημιτελικό με τον Αθηναϊκό δεν δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή και η ομάδα αποκλείστηκε με 0-3, 3-1.

2013-14. Προημιτελικά (διπλά ματς):
29/1/2014, ΟΦΗ-Πανιώνιος 2-0 (0-0). Τα γκολ: Θ. Παπάζογλου 62΄, Κάλαϊτζιτς 65΄ (πέν).
13/2/2014, Πανιώνιος-ΟΦΗ: 1-2 (0-0). Τα γκολ: Κολοβός 66΄ - Μακρής 64΄, Ντε Σόουζα 80΄.
Σε μια χρονιά με τεράστια προβλήματα, που ο σύλλογος πάλευε να σωθεί με παίκτες απλήρωτους και βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού, έφτασε ως τα προημιτελικά του κυπέλλου, όπου αποκλείστηκε από τον καλύτερο εκείνη τη σεζόν ΟΦΗ που ήταν 6ος στο πρωτάθλημα. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει ο προπονητής Νίκος Αναστόπουλος, δεν ήταν το κύπελλο ο στόχος της ομάδας αλλά η σωτηρία.
 Στα δύο ματς έπαιξαν: Ν. Παπαδόπουλος, Β. Λαμπρόπουλος, Κουλοχέρης, Ζαχαράκης, Κούρντι, Κολοβός, Παναγιωτούδης, Π. Μητρόπουλος, Αραβίδης, Λάσνικ, Απ. Γιάννου, Ντούνης, Παντίδος, Σταυροθανασόπουλος, Αυλωνίτης, Κούρος, Καμπάνταης, Β. Μπούζας.
Μετά από αυτόν τον αγώνα οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά σε επίσημο ματς στις 14/12/2014, στη Ν. Σμύρνη, στον α΄ γύρο του πρωταθλήματος, με νικητή τον Πανιώνιο 2-0 (Κολοβός 52΄, Γιάννου 70΄). Έκτοτε δεν έχουν βρεθεί αντίπαλοι, διότι το ματς του β΄ γύρου 2014-15 δεν διεξήχθη καθώς ο ΟΦΗ αποχώρησε από το πρωτάθλημα και από τότε δεν παίζει στην Α΄ Εθνική.  

Σύνοψη: Ο Πανιώνιος, στις πέντε αναμετρήσεις με τον ΟΦΗ για το Κύπελλο, έχει τέσσερις προκρίσεις, εκ των οποίων μία στα πέναλτι και μία έπειτα από κλήρωση. Σε 7 ματς έχει: 3 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες, 9-9 γκολ. Αναμένουμε να συνεχιστεί η παράδοση.



Θοδωρής Μπελίτσος, 20/12/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου